Inhoud
Ze verbruiken meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Het is dus niet verwonderlijk… Begin en stop je werkdag op vaste tijden, en zet je computer dan ook uit. Als het kan, zorg dan dat je werkplek een afgeschermde plek is waar je buiten werktijd niet te veel tijd doorbrengt. fruit op de zaak. Fruit op het werk: Een gezonde manier om de werkdag door te komen.
Zo kan je in de avond rustig ontspannen en zijn je hersenen niet met werk bezig. Gun jezelf af en toe wat rust en probeer wat te ontspannen. Hoe je ontspant, is voor iedereen anders. Bedenk voor jezelf waar jij blij van wordt en van ontspant. Neem bijvoorbeeld een warm bad, ga naar yogales, lees een goed boek, ga lekker koken, doe dagelijks meditatie- of ademhalingsoefeningen of luister naar je favoriete muziek.
Juist nu je onder grote spanning staat, is het extra belangrijk om aandacht aan je nachtrust te besteden. Laat de koffie in de middag en avond staan, houd regelmatige bedtijden aan zorg dat je wegblijft van je schermen in de uren voor het slapen gaan. Slapen doet iedereen. Maar wat is slaap eigenlijk? En wat hebben de hersenen ermee te maken? Hoewel slaaponderzoekers nog volop discussiëren over de functie van slaap, zijn ze het erover eens dat slaap essentieel is… .
Vooroordelen Leeftijd geeft veel gedoe. Opvallend is dat elke leeftijdsgroep te maken heeft met vooroordelen. “Jongeren zijn altijd …” en “Ouderen doen altijd …”. Best vreemd, want leeftijd is iets dat we allemaal cadeau krijgen als we geboren worden. Laten we eens op een andere manier naar leeftijd kijken: via de generatiebril.
Deze blog nodigt je uit om kennis te maken met de wetenschappelijke benadering van generaties. Dan kom je meteen terecht bij Aart Bontekoning. Hij promoveerde op de rol van generaties in de evolutie van sociale systemen, zoals organisaties. Elke generatie is opgebouwd uit een periode van 15 jaar, ook wel leeftijdscohort genoemd - fruit zorginstelling - fruit voor de zorg.
Generaties ontstaan doordat ieder mens voor een deel een product is van de tijd waarin je opgroeit. Zo heeft elk leeftijdscohort gedeelde kenmerken, talenten en behoeftes. Hoe dat komt? Een generatie groeit op in een bepaald sociaal-economisch klimaat, in een maatschappelijk-politiek systeem. Ook de tijdgeest werkt door in opvattingen over onderwijs en opvoedingsstijl.
Wat zijn de verschillende generaties? Bijzonder is dat we voor het eerst vijf generaties op de werkvloer meemaken. Dit zijn ze, met hun kenmerken: protestgeneratie (babyboomers): geboortejaren 1940 - 1954 Groeit op in een tijd van wederopbouw en ongekende welvaartsstijging. Bracht veel maatschappelijke vernieuwing, met hun nadruk op zelfontplooiing en een vrije moraal.
Als ze nog werken, willen ze graag meedoen en meetellen. Velen zijn nog vitaal en willen hun kennis van inhoud en proces delen, ervaringen overdragen en hun vakmanschap doorgeven aan de volgende generaties; verbindende generatie (generatie X): geboortejaren 1955 -1969 Opgegroeid in een autoritair systeem, tijdens een economische crisis met massale jeugdwerkloosheid.
Is nu de senior op de werkvloer, in een leidinggevende positie of expertrol. Heeft in de laatste seniorfase behoefte aan het delen van ervaringen, het overdragen van kennis, verbinden (in brede zin) en het begeleiden van jongere collega’s; pragmatische generatie: geboortejaren 1970 – 1985 Groeit op met een vrije ‘laissez faire’ opvoeding, in de hoge welvaart van een kapitalistisch tijdperk.
Doet veel verschillende dingen tegelijkertijd. Generatie is nog in formatieve jaren: veel moet zich nog uitkristalliseren. Zit nog op school, studeert, loopt stage of heeft de eerste junior positie. Verhoog de teamgeest met fruit op het werk. Wil graag het verschil maken, de wereld beter en mooier maken en een leven lang blijven leren. De generatiesleutel In veel organisaties is de vergrijzing gaande.
Maar ze lijken ook gevangen te zijn in verouderde routines. Mensen passen zich te veel aan aan een manier van werken waar ze geen energie van krijgen. Wat is daarbij de generatiesleutel? Het klinkt misschien abstract, maar het recept is dat organisaties en mensen openstaan voor de kracht van alle generaties.
Zie het als ‘werkenergie’. Iedereen moet langer werken, maar als mensen zoveel mogelijk doen waar ze energie van krijgen, laden ze zelf hun batterij op en worden ze duurzamer. De Werkenergieanalyse Mensen beseffen vaak niet dat hun ontwikkelpotentie zit in de dingen waar je energie van krijgt. En ook niet dat dit voor iedereen anders uitpakt.
Jammer genoeg is het een beetje ondergesneeuwd. Als coach kun je hier een belangrijke rol in spelen: met de Werkenergieanalyse. De naam zegt het al: dit instrument heeft als kern om in beeld te brengen waar de energie van iemand opbloeit en verdwijnt. De combinatie van de online tool, de uitgebreide rapportage die hieruit komt en een persoonlijk coachgesprek maakt deze aanpak snel, effectief en concreet.
Wil jij als coach mensen laten ontdekken wat hun energievreters en hun energiebronnen zijn? Maak eerst zelf kennis met de Werkenergieanalyse. Neem deel aan de gratis online masterclass die regelmatig wordt gegeven. Bron: Boek: Nieuwe generaties in vergrijzende organisatie, over evolutie van ons gedrag. Dr. Aart Bontekoning Door Josien Sneek - enthousiaste licentiehouder van de Werkenergieanalyse - fruit voor de zorg.
De gezondheid van werknemers is een aanwinst voor elk bedrijf. Maar: Een werknemer die de hele dag fris en vol energie aanwezig is, bestaat die wel? In menig kantoor zijn er vele liters koffie en zelfs energiedrank nodig om iedereen aan de gang te houden. En wordt er bij jullie ook massaal naar de zoete snacks gegrepen om (tijdelijk) de middagdip te verdrijven? Frisdrank- en snoepautomaten, taart van jarige collega’s, een vrijdagmiddagborrel met bitterballen, een kantoor is vaak niet de meest gezonde plek.
De hele dag stilzitten achter een bureau komt de productiviteit niet ten goede. En is ook nog eens heel ongezond. Zitten wordt zelfs het nieuwe roken genoemd. Want zelfs als er ’s avonds gesport wordt maakt dat een hele dag zitten niet goed. Gezond eten en genoeg bewegen is belangrijk om gezond te blijven.
Maar onmogelijk is het niet! In dit artikel gaan helpen om werknemers gezond te houden: Er zijn 4 factoren die je gezondheid te meest beïnvloeden. Dat zijn . Wie rookt, teveel alcohol drinkt, te weinig beweegt en/of ongezond eet loopt een veel groter risico op ziekten. Zowel de lichamelijke als de geestelijke conditie gaan erop achteruit. fruit zorginstelling.
Kleine aanpassingen in je leven kunnen al een groot verschil maken. Toch worden er nog te weinig gezonde keuzes gemaakt. Van alle Nederlanders drinkt zo’n 10% teveel alcohol. Wel een kwart van de bevolking rookt. Zo’n 33% beweegt te weinig en bijna iedereen eet te weinig groente en fruit. In Nederland zitten we bijna 9 uur per dag.
Vooral op kantoor wordt de hele dag gezeten - Haal het meeste uit je werkdag met fruit. En dan nog in de auto, van en naar kantoor, en ’s avonds op de bank. Zelfs als mensen naast hun kantoorbaan voldoende sporten lopen zij een hoger risico op diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen. Het vele zitten, in combinatie met ongezond eten zorgt al snel voor overgewicht.
De meeste menu’s bevatten te weinig voedingsvezels, te weinig vis, te veel zout en verzadigd vet. Het risico op hart- en vaatziekten, en verschillende vormen van kanker, is veel groter met ongezonde eetgewoonten. In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen.
PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend. Als leidinggevende zie je het liefst je werknemers de hele dag, hard werkend, achter hun bureau. Maar hoe productief zijn ze? Sommige werknemers beginnen de dag fris en zijn meteen volop bezig, maar krijgen aan het begin van de middag last van een middagdip.
Beweging is een goede manier om productiever te worden. De hele dag achter een bureau zitten zorgt niet dat er meer werk verzet wordt (Fruit op het werk: Een verfrissende pauze). Juist je werknemers stimuleren om op te staan zorgt ervoor dat er meer gedaan wordt. Geef je werknemers de mogelijkheid in de lunchpauze een rondje buiten te lopen.
Kortom, fruit op het werk is niet alleen gezond, maar ook een verstandige keuze in de gezondheid en productiviteit van werknemers. Werkgevers die fruit aanbieden op de werkvloer, laten zien dat ze geven om de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers geven.
Meer en meer werkgevers begrijpen de voordelen van gezonde werknemers en daarom bieden ze fruit aan op de werkvloer. Dit is een goede beslissing, omdat fruit tal van voordelen heeft voor de gezondheid en kan helpen om afwezigheid door ziekte te verminderen en de productiviteit te verhogen.
Fruit op het werk kan aanzienlijk bijdragen aan je gezondheid. Fruit bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Deze voedingsstoffen helpen je lichaam om optimaal te functioneren en verminderen het risico op chronische ziekten zoals hartziekte, diabetes en obesitas. Door fruit op het werk te eten, krijgen werknemers dus een gezonde boost voor hun lichaam en geest.
Ook kan fruit op het werk helpen om afwezigheid door ziekte te verminderen. Studies hebben aangetoond dat werknemers die regelmatig fruit eten minder vaak ziek worden dan werknemers die dat niet doen. Dit kan te maken hebben met de antioxiderende eigenschappen van fruit, die het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen om ziekteverwekkers te bestrijden.
Een andere optie is om fruit in bulk te kopen. Dit kan vaak voordeliger zijn dan het kopen van individuele stukken fruit. Door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid appels of bananen te kopen, bespaar je op de kosten per stuk en kun je dus meer fruit aanbieden voor hetzelfde budget.
Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van lokale boeren en producenten. Veel boeren bieden fruit aan tegen een scherpe prijs, omdat ze geen tussenpersoon nodig hebben en de kosten laag kunnen houden.
Kortom, het aanbieden van goedkoop fruit in de ouderenzorg is zeker mogelijk. Door gebruik te maken van seizoensfruit, bulkinkoop en lokale producenten, kun je voldoende gezond fruit aanbieden aan ouderen zonder de kosten te hoog te laten oplopen.
Meer van Gezondheid cadeau
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Fruit Op Het Werk: Een Investering In Gezondheid En Productiviteit
Het Lekkerste Fruit Op Het Werk Van Nederland
fruit Op Je Werk Bestel Je Bij Ons
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Fruit Op Het Werk: Een Investering In Gezondheid En Productiviteit
Het Lekkerste Fruit Op Het Werk Van Nederland
fruit Op Je Werk Bestel Je Bij Ons