Samen Beslissen In De Palliatieve Zorg

Gepubliceerd mrt. 31, 23
7 min read

Begin Goed Zorg Goed (E-learning) - Palliaweb

Ook maakten we informatiekaarten die zorgverleners kunnen gebruiken om op een begrijpelijke manier uitleg te geven over bijvoorbeeld het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Door de e-learning ervaren zorgverleners wat het effect van hun communicatie is op de patiënt. De virtuele patiënt reageert in woorden én non-verbaal op hoe een zorgverlener iets vertelt.’ Gudule Boland, Na de e-learning kunnen zorgteams ook nog een krijgen met trainingsacteurs waarin ze korte gesprekken live oefenen.

Is de uitleg begrijpelijk voor de patiënt? Hoeveel informatie heb ik de patiënt gegeven? Heb ik jargon gebruikt? Als laatste is er het overzicht met handvatten voor de 2e-lijnszorg: ‘Een ziekenhuis voor iedereen’ (zuster055.nl). Daarin staan tips voor zowel (poliklinieken binnen) ziekenhuisorganisaties als zorgverleners zelf. Denk bijvoorbeeld aan het inclusief maken van wetenschappelijk onderzoek en het verdiepen in het leven en de achtergrond van een patiënt.

Palliatieve Zorg - Deel 1 Van 4 - Inleiding (E-learning)

Alleen op die manier krijg je betere zorg voor iedereen en gaat de kwaliteit van leven voor een patiënt in de palliatieve fase omhoog.’ Karen Neelis, radiotherapeut en oncoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft onlangs de e-learning gevolgd. Ze vertelt: ‘De allergrootste uitdaging is het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden bij een patiënt.

Opleiding Gespecialiseerde Palliatieve ZorgPalliatieve Zorg & Zorg In De Stervensfase

Heel vaak kom je er als zorgverlener te laat achter. De e-learning is heel nuttig om je weer bewust te maken van het bestaan van deze beperkte vaardigheden bij patiënten.’Waar Karen vooral veel aan heeft, is het zakkaartje met de voorbeeldzinnen dat in de e-learning gebruikt wordt. ‘Hoe zeg je iets nou zo duidelijk mogelijk, met niet te veel woorden? Ik heb het zakkaartje uitgeprint en het zit nu standaard in mijn jaszak.’ De terugvraagmethode gebruikt Karen ook regelmatig in haar consulten.

Basistraining Voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Als u dadelijk naar huis gaat, wat vertelt u uw partner dan?’ Als een patiënt in eigen woorden kan vertellen wat jullie zojuist besproken hebben, was je uitleg goed (Palliatieve Zorg Online – Info over palliatieve zorg). Het geeft je ook de gelegenheid om nog dingen opnieuw uit te leggen of te verduidelijken (Palliatieve zorg (Fysieke cursus)).’Karen vult aan: ‘Je wil heel graag dat een patiënt begrijpt wat je net hebt verteld en dat ze weten dat er verschillende opties zijn qua zorg.

‘Soms wou ik dat ik een gesprek opgenomen had, maar dan moet je dus wel van tevoren weten dat iemand beperkte gezondheidsvaardigheden heeft. Ik heb dat in de afgelopen 10 jaar echt wel regelmatig over het hoofd gezien. Die bewustwording is essentieel. Dat je aan jezelf toegeeft: ik ben hier nog niet zo goed in.

Palliatieve Zorg Voor Ervaren Verpleegkundigen

Anne: ‘Het bleek dat veel studenten, inclusief ikzelf, wel een beeld hadden van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, maar we hadden geen idee dat dit bij zoveel mensen speelt. Je gaat er in de praktijk dus vaker tegenaan lopen dan je denkt.' Anne Mertens'De ondervraagde studenten vonden de e-learning dan ook heel nuttig.

Je kon zo zelf ervaren dat een patiënt anders op je reageert, bijvoorbeeld teleurgesteld of beschaamd als je iets niet subtiel zegt. Door een andere woordkeuze reageerde de virtuele patiënt dan positiever. De e-learning geeft je handvatten om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en om er vervolgens ook iets mee te doen.

Cursus Palliatieve Zorg: De Juiste Ondersteuning

Als je alleen vraagt ‘hebt u het begrepen?’ of ‘hebt u nog vragen?’ dan zie je dat mensen zich toch vaak schamen dat ze het niet snappen en dan maar ‘ja dokter, nee dokter’ zeggen.’ De studenten zagen een grote meerwaarde van de e-learning voor het onderwijs. Anne: ‘Als een patiënt je niet begrijpt is dat slecht voor de relatie die je met iemand hebt, maar ook voor de behandeling.

Iets wat de studenten met andere thema’s al doen (E-learning Scholing Dichtbij over palliatieve zorg). ‘Wat mij betreft is deze e-learning veel breder inzetbaar dan alleen in de palliatieve zorg’, tipt Anne tot slot. Alle producten zijn nu gratis beschikbaar via Palliaweb. Gudule: ‘De teamtraining staat nu standaard in ons aanbod, zodat ziekenhuizen die training kunnen doen.

Voorbehouden En Risicovolle Handelingen In De Palliatieve Zorg

Ook onderwijsinstellingen kunnen de training tegen kostprijs aanschaffen.’Voor organisaties die met dit thema aan de slag willen, heeft Gudule nog een belangrijke tip: ‘Alleen de e-learning en de teamtraining volgen is niet genoeg. Wil je echt dat zorgverleners hun communicatie veranderen, trek er dan minstens een jaar voor uit en blijf oefenen - Nieuwe Free Learning over omgaan met overlijden client.

Je kunt ook beginnen met een polikliniek.’ Janneke vult aan: ‘Wel is het belangrijk om het hele team te betrekken: van manager tot zorgverlener. Het moet echt breed gedragen worden om succesvol te zijn.’ Het project Goed Begrepen ontvangt financiering vanuit ons programma Palliantie. Met dit programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.

Zuster055.nl

Goede communicatie en samen beslissen speelt daar een belangrijke rol in, en het stelt extra eisen aan communicatieve vaardigheden van zorgverleners bij onder andere patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Kijk voor meer informatie over tijdig in gesprek gaan met patiënten en naasten over wensen en behoeften op ons thema Proactieve zorgplanning.

Op deze manier kun je op een interactieve, realistische en leuke manier je vakbekwaamheid beoefenen en aantonen. Bekijk de voor meer informatie. Voor wie? Medewerkers in de gezondheidszorg die voorbehouden handelingen conform de wet BIG uitvoeren in opdracht van een arts (helpende zorg & welzijn, verzorgende (IG), mbo-verpleegkundige, hbo-verpleegkundige, agogisch medewerker, (assistent-)begeleider in het primaire proces, enzovoort) Open inschrijving; individuele aanmeldingen worden doorgestuurd naar EDU-line en zij nemen contact met je op voor de planning.

Cursus Palliatieve Zorg: De Juiste Ondersteuning

Fysiotherapie In De Palliatieve Zorg Bij KankerBijscholing Palliatief Terminale Zorg

Er is een grote behoefte aan intensieve zorg op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. Niet alleen voor de zorgvrager, maar ook de naasten hebben behoefte aan ondersteuning. Dit maakt de zorgverlener tot een zeer belangrijk persoon in deze fase. Als zorgverlener streef je naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg, maar ook de kwaliteit van leven verlies je hierbij niet uit het oog.

Je gaat moeilijke gesprekken met zorgvragers en hun naasten niet uit de weg en kent geen onmogelijkheden in de zorg. Onze cursus is opgezet volgens de nieuwste landelijke EPA richtlijnen vanuit CZO, waar alle opleidingen van Civo Zorgopleiders zijn geaccrediteerd. Zo wordt er onder andere nog meer aandacht besteed aan de aansluiting van de theorie op de dagelijkse praktijk. Scholingscyclus palliatieve zorg voor verzorgenden.

Basisscholing Palliatieve Zorg

Ben je ingeschreven bij Attenza als zzp'er? Vraag dan om de kortingscode. Tijd: donderdag en vrijdag 9. 00 tot 17 - Basiscursus Palliatieve zorg. 00 uur Locatie: kantoor Attenza - Barendrecht Data: verschillende data beschikbaar in 2022 (klik op Selecteer een startdatum om alles te zien) Tijdens deze training worden de belangrijkste onderwerpen op het gebied van palliatieve zorg doorgenomen, ter verdieping op de dagelijkse beroepspraktijk.

De cursus heeft veel variatie in werkvormen en heeft een interactief karakter, waardoor er ruimte is voor het delen van ervaringen van zowel de cursist als de docent. In deze scholing is er extra aandacht voor het 'palliatief denken' en diverse instrumenten die toegepast worden in de zorgopdrachten die je voor Attenza doet..

Cursus Palliatieve Zorg: De Juiste Ondersteuning

Basistraining Voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale ZorgFysiotherapie In De Palliatieve Zorg Bij Kanker

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik u graag verder!
zuster055.nl

palliatieve zorg

Van een praktische basiscursus over palliatieve zorg tot een training over onbegrepen gedrag bij cliënten met dementie. De Maandag® Academy heeft een uitgebreid opleidingsaanbod voor professionals in de zorg. De Maandag® Academy biedt opleidingen in alle soorten en maten, gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Ben je toe aan een nieuwe stap maar mis je de kennis die gevraagd wordt? Geen probleem.

Navigation

Home

Latest Posts

Het Lekkerste Fruit Op Het Werk Van Nederland

Published Sep 01, 23
6 min read

fruit Op Je Werk Bestel Je Bij Ons

Published Aug 17, 23
10 min read